HTML

A JogAr blog

értékTrend - és ami mögötte van www.jogar.hu

Friss topikok

Téglák a falban II. Elitism, Fletóism

2007.12.20. 02:44 :: Monet

 

-            „4 hasáb „orbánazellenséget” kérek, jól megfűszerezve.”- mondta az egyszeri baloldali főszerkesztő.

-            „Populistásat vagy fundamentálistásat?”-kérdezte az újságíró.

-            „Populistásat, azt szereti mostanában a Főnök.”

-            „Egy populistás rendel.”

              (fikciós részlet  egy képzelt beszélgetésből)

 

Magas vérnyomás, nagy –vörös- fej, tévé előtti szentségelés kísérték hosszú idő után újra egy estémet, majd csendben borongva „végső igazságokra” ismerek.

Rájöttem, sajnálom Debreczeni Józsefet.

Kicsiny magyar valóságunk szemléletes mintaszelete ez a hatalmas műveltségű parlamentarista. Bizonyította ezt Fridinél is – nem, ezúttal nem David  Hasselhoff volt az egykori sóman, ma már egyesek szerint inkább stróman vendége - az ATV-ben.  Ebben igazából nincs is semmi meglepő. Volt már külön Debreczeni-rovat a 168 órában is, sőt, a Népszavában is rendszeresen publikál a tanácsadók tanácsadója. Ő a baloldalon az etalon konzervatív. Pedig nem is az.  Világnézetileg inkább kissé ortodox, meggyőződéses „antiorbánista”. Az interjúban még a „fideszes álláspontot fejtegető” Giró-Szász András is megkapja a magáét. Debreczeni József a Népszavába meg a Népszabiba („Szabad Nép”-jogutód) írogat Orbán-ellenes cikkeket. Na, most ehhez aztán tényleg nem kell nagy bátorság. A siker garantált. Még vissza is tapsolják. Ja, meg ő független. Nekem őszintén tetszett, hogy hanyagolta a lovagkeresztet. Azért csak összejött egy műsor a közszolgálatin, meg egy alig elfogult könyv Fletóról, aki szerinte lehetne az új Bethlen. Aki felvirágoztatja Erdélyt. A kormányzás gyengeségeire is megvan a közírói magyarázat: A többpárti parlamentarizmus hiánya.

Ezek szerint nem a kormánnyal van az alapvető baj. A Magyar Köztársaságban azonban a kormány felel a kormányzásért. Logikusabb lenne, ha Orbán meg a Fidesz felelne. Tudom, tudom.

Az utolsó betelefonálós műsorok hangját halljuk.

Na az ilyesmire mondtam, hogy sajnálom őt.

Debreczeni „a” parlamentáris demokrata. A lényeg, hogy hetente (most éppen kábé negyedévente) szóljanak a lózungok a Göndör Pista előtti padból. Ez a parlamentarizmus? A közíró engem nagyon emlékeztet valakire. Talán éppen a beszűkült liberálisra, aki egy romhalmaz tetején ugrál, aki annak ellenére, hogy mindenki éhezik és mindenki „full” egyedül van, örül annak, hogy mindent szabad. Valahogy így van ez a parlamentarizmussal is. Íme a szókapcsolat: Parlamentáris demokrácia. A „fletóista elitisták” dogmatikája alapján mintha inkább az első lenne a fontos. Szerintem inkább a demokrácia. A demokrácia, amit ők talán e szóval kevernek: populizmus. A liberális-konzervativizmus meg nem egyenlő az elitizmussal. Ezt pedig rossz lesz majd (be)látni, rossz érzés lesz majd látni, hogy az emberek kezükbe veszik a sorsukat.  A „Fletó-könyv” egyszer méltó helyére kerül majd, bolhapiacok mélyére, ahonnan majd százasért vihetjük haza, kombóban egy „Őszöd-The Very Best Of” –cédével. Mindegy.

Debreczeni akár a rendszerváltás egyik hőse is lehetett volna.

Mégis inkább a rendszer hőse lett.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogar.blog.hu/api/trackback/id/tr68270025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsinta 2007.12.20. 20:41:33

Ezt igazán beidézhetted volna:

\\\\\\\\\\\\\\\"Mert nem hiszek a lélek halhatatlanságában. Nem hiszek a túlvilágban. Mert csak egy életem van, s ha ezt elrontom, mindent elrontok. Ezért igyekszem úgy élni, mintha volna Isten, aki majd ítél fölöttem, akinek el kell számolnom. De tudom, egyedül vagyok: magamnak tartozom számadással.\\\\\\\\\\\\\\\"

Szerintem nem kell sokat várni és jön a Nagy Vallomás, egy igazi műfajilag tiszta Emlélirat.

Monet 2007.12.20. 22:29:36

Bűnöm megbocsáthatatlan.:) Azért maradt ki, mert nem egészen értettem, hogy akkor most mi is a mérce? Ez azonban nem mentség:) Bízom én is a Nagy Vallomásban, esetleg a TV2 Nagy Fogyás című műsorának mintájára.
süti beállítások módosítása