HTML

A JogAr blog

értékTrend - és ami mögötte van www.jogar.hu

Friss topikok

az’ magyar médiának csudálatos működése

2009.02.25. 18:13 :: Miklóska

már régóta foglalkoztat egy nyomasztó gondolat: hogyan is működik A Magyar Média hírszerkesztési mechanizmusa? vajon hogyan dől el, miből lesz hír és miből nem? és amiből hír lesz, abból mikor? és ki ellenőrzi azt, vajon valós-e? ki vagy mi kontrollálja, szavahihető forrásból származik-e az info? vagy csak úgy bekopipésztelik, hadd röpítse tovább a virtuális éter? megeshet-e az, hogy egy amúgy téves/fals hírt átvesz egy mértékadónak titulált orgánum, és az így legott legitimálódik is?

a válasz: igen. a gondolatözön hétfő reggel kezdte elárasztani az agyamat, amikor a hírszerkesztési folyamatokon elmélkedtem. aznap eggel ugyanis több híradás bemondta a népszabis szenzációt: a Cozma-gyilkosság napján, nem sokkal a tragédiát megelőzően jártak kinn a rendőrök a Patrióta-bárnál, de továbbálltak. akkor volt 2009. február 23. megmozdult bennem valami (és nem a reggli  müzli volt az). mintha én ezt már valahol, valamikor olvastam volna. hol? Heti Válasz. dátum? 2009. február 12. igen, több mint egy héttel ezelőtt ez már lejött, ott volt, mindenki olvashatta: „egy rendőrautó érkezett, majd szemle után távozott”. most meg ez az a breaking news, hogy „állítólag kevéssel a gyilkosság előtt a szolgálatban lévő járőrök is benéztek a Patriótába, de… továbbálltak”. ki érti ezt?

én mindenesetre nem, de nem volt időm szeriőzebb módon fennakadni, mert jött az újabb sokk: fentebb említett hetilap honlapján barangolva olvasom a bejegyzést, hogy hamis Marx-idézet járja be Európát. ebben állítólag A tőke szerzője előre, face-to-face megjósolta azt a gazdasági folyamatot, amelyen a mostani pénzügyi-gazdasági válság is nyugszik. miután szétsprickolt az idézet a neten, és maga Juszt László is citálta műsorában, beütött a jerevánirádió-effektus: igazából nem is A tőkében és nem is Marx. és nincs is ilyen idézet.


és akkor beugrott, hogy ez a forgatókönyv kísértetisen hasonlít a pár hónappal ezelőtt történtekhez. 2008. augusztus elején maghalt Alekszandr Szolzsenyicin. haláláról sok helyütt megemlékeztek, így tett a Magyar Nemzet vagy a reakcio.blog is, egy ismert(nek hitt) idézetet emelve be az író életművéből (amiben a komcsikat ütötte, de ez most lényegtelen). ez az ominózus idézet akkor hónapok óta fenn volt a magyar wikiquote-on (ezt neked, wikiműveltség). honlapok, újságok sokasága használta fel, mígnem egy népi mozgalommá terebélyesedett blog-kutatás kiderítette: az USA-ba emigrált orosz író ilyet nemigen írt vagy mondott.


s hogy fenti médiamesékben mi a hasonlóság? hogy az embernek kétsége támad: a közt nagy tisztelettel tájékoztató sajtó mi alapján válogat hír és hír között. hogyan ellenőrzi le azok pontosságát, megbízhatóságát? mi alapján lesz vezető hír hirtelen valamiből, amit már korábban megírtak, és mi alapján lesz vezető idézet valamiből, amit meg sem írtak? vagy csak a fogyasztó oly balga/nem elég figyelmes, hogy utánanézzen annak, amit olvas? a hiba valójában a mi készülékünkben van?

 

Szólj hozzá!

Címkék: népszabadság marx hetiválasz cozma szolzsenyicin.

A bejegyzés trackback címe:

https://jogar.blog.hu/api/trackback/id/tr64965756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása