HTML

A JogAr blog

értékTrend - és ami mögötte van www.jogar.hu

Friss topikok

A pofátlanság határtalansága

2008.07.26. 12:37 :: Monet

 

A mai sajtó szemlézése során azzal a megérzéssel pötyögtem be a Népszava online kiadásának címét a keresőbe, hogy biológiai órám még az oldal betöltése során is egyre intenzívebben jelezte: igazán eljött egy címlapos, szokásos szombati miniszterelnöki interjú ideje. És tessék, itt is van:Népszava

Gondoltam, szép délelőtt volt, de itt az ideje jól elkúrni.

Olvasni kezdtem hát, nyilván ilyen szokásos  alákérdezős, benyalásos,  trabantos-járókeretes interjú ez, közgazdaságtani féligazságokkal,  van még benne ez a "meg kell küzdenünk a szélsőjobbal" -vonal, befigyel ez az "okos kompromomisszumok a szociális igazságosság meg a gazdasági versenyképesség között" című mantra. Lényeg a lényeg: semmi konkrétum.

Ami viszont újdonság, az ez, tessék megkapaszkodni :

"- Amíg ön programokat készít, másutt polgármesterek szembe mennek hatályos törvényekkel, nem tesznek eleget szoborbontásról szóló jogerős bírói ítéleteknek, pártvezér irányításával kordont bontanak, orvosok nem szednek be kötelező díjakat, kormánybiztos rossz helyen parkol, főpolgármester egyirányú utcában szembe megy a forgalommal, pártelnök választási törvény megszegésére buzdít, oszt jónapot. Mi folyik itt? Szabad törvénykezés?

- Hankiss Elemér a nyolcvanas évek végén írt a pongyola országról. Jól tudjuk, hogy ez sok tekintetben következménye az évszázados demokráciahiánynak, a megkésett polgárosodásnak, amire Szabó István filmrendező azt mondja, hogy egy igazi magyar genetikai parancs öröklődik át nemzedékről nemzedékre, a túlélés parancsa: éljed túl a török porta vagy a bécsi udvar által rád rótt kötelezettséget, akkor vagy hazafias, ha nem tartod be az ő szabályaikat. Ez a nemzeti virtus. Nem betartani a szabályokat, mert a szabályok nem a tieid. Nagy hibát követünk el, ha nem látjuk, hogy az ügyeskedés, szebb szóval, a fifikás magyar szabálykerülő gondolkodás egyfajta erős történelmi lenyomat.
"

Mondja ezt nekünk (mármint a Népszava olvasóinak...) Gyurcsány Ferenc, aki a vészkorszakban kitelepített zsidók villájában él, legendák keringenek pécsi KISZ-letelefonálós vizsgázási szokásairól, aki a privatizációt - hogyismondjam- sokszor erkölcsileg nem egészen feddhetetlen módon használta ki, aki ugye a Fittelina-, az Altus- és a Kulcsár-ügy ("a nagy ember, Gyurcsányi majd segít") kapcsán is -hát, mondjuk úgy -szóba került.Ja, el ne feledjem, ráadásul: "Hazudtunk reggel,délben meg este". Feltéve, de nem megengedve, hogy a fenti ügyekben jogszerűen járt el a regnáló premier, nos, azt hiszem, amennyiben akár egyetlen ügy is akad, amelyben erkölcsi hitelét sikertelenül tette kockára, nos, a fenti magyar nemzet feletti ítélete már abban az esetben is pofátlanság.

Pofátlanság, ami úriemberek között a jogsértéssel egyenértékű.Ha már a "megkésett polgárosodásnál" járunk. A Turul helyett ezt az erkölcsi minimumot kellene védeni.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogar.blog.hu/api/trackback/id/tr45586470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása